fredag 1. mars 2013

GEORGE BRASSAÏ

Han var en ungarsk fotograf, skulptør og forfatter, som ble født 9. september 1899 og døde 8.juli 1984. Gerorge Brassaï er et pseydonym for Gyula Halaász. Han ble kjent i Frankrike på 1900-tallet og var en av kunstnerne som blomstret opp i Paris i begynelsen av andre verdenskrig. 

Han jobbet blant annet som journalist, og jobben hans gjorde at han tok noen bilder blant annet om natten i gatene i Paris for å tjene litt ekstra penger på det. Etter hvert begynte han å utforske byen på denne måten og senere skrev han at han brukte fotografi for "å fange gatene og hagenes skjønnhet i regn og tåke, og fange Paris om natten". Hans hovedmotiver i boka Paris de nuit (1933) ble prostituerte, tiggere og kriminelle.

Kilder: Brassaï, Brassaï Bilde fra en av de mange gatene i Paris, jeg kan tenke meg at ideen var å fange stemningen. Det ser ut som det er naturlig dagslys på dette bildet og bildet er tatt på en måte som gjør at ca 2/5 av bildet er dekket av siden på huset og selve gata er i det gylden snitt.Her ser lyset ut til å kommer fra en lampe som er plassert ganske midt i bildet. Bildet er antakelig av noen prostituerte og det er tre av de nakne damene, noe som oppfattes som et balansert tall.

 Her er et bilde som er typisk for Brassaï, det er tåkete og man ser lyset fra lyktene på bilen og lyset fra gatelyktene. Tåken gjør at det blir en mystisk stemning på bildet og bilen skaper bevegelse og action i bildet. Den gjør at man forventer at noe skal skje.


Dette er også et bilde av en prostitiuert som er en del av nattelivet i Paris og jeg tror det er der ideen ligger. Selve kvinnen er hvit mot en mørk bakgrunn og det gjør at det er hun som blir hovedfokuset. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar