torsdag 14. mars 2013

FEM KATEGORIER

Nå er det tid for vår første innlevering. Oppgaven har gått ut på å ta bilder som er innenfor de fem kategoriene: vann, reise, lukker/blender, lys og komposisjon. Til sammen skal vi ha 10 bilder og vi kan fritt velge hvor mange bilder vi vil ha med fra hver kategori. Jeg har brukt kameraet PENTAX K10D. Her er de bildene jeg har valgt:

Ideen på dette bildet var å fange lyset som kommer gjennom hullet i steinen og reflekteres i vannet. I bildet er det flere skrålinjer som skaper bevegelse i bildet. Det er også kontraster mellom overflater og materiale og lys/mørk kontrast. Det er naturlig lys i bildet og lyset som treffer steinene er direkte og varmt, mens lyset rundt er kaldt og indirekte.  Fotet hører til i kategorien lys og jeg lærte hvordan trekanter og skrålinjer skaper dynamikk og spenning.

Her er ISOen 200, lukkertiden er 1/45 og blenderen er F4.0.
Ideen her var å få blikket til å følge "stien" ut mot sjøen. Elva som kommer inn i bildet helt i forkant gjør at blikket ledes utover og man får lyst til å vite hva som er bak svaberget. Jeg vil si at interessepunktet er den lille steinhaugen som ligger i enden av elva. Vi kan også skimte det åpne havet, som har form som en trekant. Svabergene på begge sider skaper også balanse og gjentakelse i bildet. Lyset her er veldig vinteraktig og kaldt. Det har et blåskjær i seg, med et lite hint av gult som kommer fra sola som holder på å gå ned. Dette bildet har jeg valgt at skal være under kategoriene vann og lys.

ISO-verdien er 100, lukertiden er 1/125 og blenderen er F6.7.Dette bildet tok jeg av Jasmin i Paris. Hun sitter på en stein og venter inni en gjennomgang. Interessepunktet i dette bildet er ansiktet hennes. Veggen hun lener seg inntil består av to deler og den nederste delen lager skrålinjer i bildet og fungerer som et romskapende virkemiddel. Lyset i dette bildet er en blanding av naturlig og falskt lys. Du har lyset som kommer fra sola og også lyset som kommer fra en lampe. Det er lampen som skaper det varme lyset og det blir fine fargekontraster mellom den gule veggen og det blå på Jasmin og på karmen. Det hører til i kategorien lys.

ISO- verdien er 100, lukkertiden er 0.3 og blenderen F3.5.

Dette bildet tok jeg når vi var på tur på Ogna. Mønsteret og sprikkene er naturlig dannet i fjellet og danner flere trekant-former. Lyset er flatt og naturlig.  Dette fotoet hører til i kategorien komposisjon og her lærte jeg hvordan man kan bruke naturen og dens former til å lage spennende og interresante bilder.

ISOen er 100, blenderen F6.7 og lukkertiden er 1/250.
Her var ideen å ta bilde av en badestrand om vinteren. Lyset gjør at den virker veldig forlatt og "ensom". De to lyspunktene på himmelen og badebøyen skaper en trekant, og elven som kommer ut ved bøyen skaper bevegelse og gjør at blikket føres ut mot det åpne havet. Lyset er kaldt og mykt og det er lys/mørk kontrast i bildet. Det hører til under kategoriene lys og komposisjon. Her lærte jeg hvordan jeg skulle plasere meg for å få til en god komposisjom med balanse i bildet. 

ISOen er 100, blenderen F6.7 og lukkertiden 1/125.Dette bildet er tatt inne i en mørk skog. Jeg prøvde å skape en stemning ved å bevege kameraet slik at resultatet ble litt blurete og uklart. Alle greinene som går på kryss og tvers skaper dynamikk. Det er en sterk lys/mørk kontrast i bildet og gjenntakelse av trestammer som skaper en slags rytme. Lyset er en veldig vesentlig del av dette bildet. Lyset som slipper gjennom mellom trærne er kaldt og flatt. Dette bildet hører til i kategorien blender/lukker og lys. Her lærte jeg at bildet ikke nødvendigvis trenger å være skarpt for å bli bra og spennende. 

ISOen er 1600, lukkertiden er 0.3 og blenderen er F4.0Ideen her var å ta bilde av gramofonen på en litt spennende og original måte. Vi ser den fra en litt uvant vinkel og selve "tuten" som er i øvre kant av bildet gjør at blikket dras ned til stifta og plata. "Tuten" skaper en slags innramming. Lyset i bildet er naturlig og flatt, det er også ganske kaldt og mykt. Det hører til kategorien komposisjon fordi det er den som gjør dette bildet bra og spennende. Her lærte jeg at hvis man tar bilde fra en annen vinkel en normalt, eller tar et utsnitt av noe, kan det bli interessante bilder.

ISO: 400, lukkertid er 1/15 og blenderen F3.5.

Dette bildet tok jeg i Paris og interessepunktet er gatelykten. Her var ideen å fange noen av alle de vakre detaljene som finnes overalt i Paris. Her er det flere skrålinjer som peker mot et punkt. De skaper gjenntakelse, men skaper også bevegelse. Det er et naturlig, kaldt og mykt lys. Dette bildet hører til kategoriene reie og lys. Her fant jeg ut at det å ta litt "skjeve" bilder kan være et bra virkemiddel for å gjøre en ganske vanlig ting mer interessant

ISO-verdien er 400, lukkertiden er 1/15 og blenderen er F3.5.Her var ideen kontrasten mellom den mørke bakken og den fargerike himmelen. Komposisjonen er god fordi det er balanse i bildet og det er flere elementer som gir bildet rom og dybde selv om man ikke kan se bakken, som for eksempel strømledningene og det at det er et tre i forgrunnen. Det er også gjentakelse i dette bildet. Det finnes flere trær og stømstolper, men de er ikke helt like og derfor blir det interresant. Lyset er eventyraktig, og greinene på trærne bidrar også til å skape en slik stemning. Det er solnedgang og derfor oppstår det et slikt farget lys. Det hører til i kategorien lys og her lærte jeg hvor mye dybde man kan oppnå i et bilde ved å plassere elementer i frogrunnen.

ISOen er 1600, lukkertiden er 1/90 og blenderen er F16.0.Her var ideen å ta bilde av Eiffeltårnet, men på en litt ny måte. Det treet som er fremderst står i det gyldne snitt. Tårnet er delvist skjult av trærne og det gjør at du blir nysgjerrig på hva som "gjemmer" seg bak. Lyset i dette bildet er flatt og naturlig. Bildet hører til kategorien reise. Her lærte jeg at det kan bli et vell så spennende bilde ved å gjøre hovedmotivet mindre synlig.

ISOen er 100, blenderen F 5.6 og lukkertiden er 1/90.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar